Utmaningen

Dag 99 – vad händer nu då?

Imorgon har det gått hundra dagar.
100 dagar sen jag antog Utmaningen om att undvika godis, bullar & kakor, läsk & saft samt glass i 100 dagar och snart är jag i hamn på andra sidan Frestelsehavet.

Det har varit några oväder på vägen, tex en chokladtryffel i Stockholm eller lite cider som slunkit ned vid två större kalas. Ett annat undantag som jag använt ganska flitigt har varit att få dricka varm choklad när jag varit ute på tur och äventyr. (Fast för att få utnyttja den möjligheten så har jag ju å andra sidan varit tvungen att faktiskt ta mig ut på äventyr… och varm choklad har aldrig behövts som en morot för att jag ska ta mig ut. Det gör jag så gärna ändå).

Men i övrigt har det varit mest solsken på resan över havet.
Och jag är väldigt glad att jag tog mig an resan. Det var nödvändigt för mig.

När jag tittar tillbaka på de här 100 dagarna så kan jag konstatera att det bästa sättet för mig att undvika gotta har varit att hålla mig mätt. Jag har ätit mer än vanligt, oftare än vanligt och sett till att inte ha de där små livsfarliga dipparna då godsakerna oftast är alldeles för lättillgänliga. Om en dipp kommit, så har jag snabbt ätit en frukt eller macka för att mota suget. Men om man äter mer, då lär man ju gå upp i vikt kanske du tänker?
Ja, inte jag i alla fall. Jag har faktiskt tappat flera kilon under resans gång. Inte för att det spelar någon roll eller var resans mål för mig. Men det får mig ändå att reflektera över hur mycket onyttigt det brukar åka ned i den här magen i vanliga fall…

Rörelse har varit en annan nyckel. Att få endorfiner genom träning och rörelse anpassad efter fysisk status (mina förkylningar som avlöser varandra med jämna mellanrum) har varit väldigt viktigt.

Men det känns också lite synd att bara gå tillbaka till gamla vanor direkt bara för att en viss tid har passerat. Så jag har faktiskt gått och funderat på en fortsättning till min Utmaning. Fast en omarbetad och inte lika strikt variant. Kanske en mer hållbar livsstil??

 

Så här kommer mitt upplägg för Utmaningen 2.0 (100 dagar till):

Fika (bullar, kakor, tårta osv)?
Ja med stor måtta. Alltså endast om man blir bjuden av någon, på fest eller ska ta en gemensam fika på byn.

Glass?
Ja. Om det är riktigt kalasväder och man liksom vill ha den där glassen ända från tårna. Helst i sällskap. Jag måste ju komma ihåg att den här utmaningen kommer sträcka sig långt in i sommaren och tex över två bröllop. En glass på en solig dag har även jag svårt att tacka nej till.

Godis?
Här har jag våndats. Men kommit fram till att det är ok om:
1. Jag blir bjuden
2. Är ute på tur eller tävling
3. På lördagar. Om jag verkligen måste.
Men just nu så ser jag inte alls någon anledning att hoppa på godiskarusellen på lördagar heller.

Läsk och saft
Här kommer jag inte köra med några restriktioner alls. För det behövs inte. Det är så sällan jag dricker endera och jag tycker faktiskt att vatten och mjölk är så mycket godare.

Vad man kan konstatera är att jag egentligen inte saknar det söta alltför mycket. Men en sån här utmaning är allt lite besvärande rent socialt. Det är drygt att tacka nej hela tiden när man blir bjuden och framför allt om någon har ansträngt sig och bakat. Så jag hoppas att Utmaningen 2.0 ska fungera lite smidigare på det sociala planet.

Så, Utmaningen 2.0 – Är du på eller ???
Från och med nu på lördag (16 april) och 100 dagar framåt kör vi!

08fac8b97f-kryssarmband med träpärlor i hög_IGP8440
Ps. Jag pratade tidigare om en belöning till mig själv efter 100 avklarade dagar. Och här är den. Ett svart ledkryssarmband från annaochelin. Jämtländskt hantverk. Jag älskar det! Foto lånat från annaochelin.se

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *