Träning,  Utmaningen

Utmaningen 2018 – Dag 1

Idag är det dags att inleda årets stora Utmaning.
Och den här gången handlar det inte om 100 dagar utan godis mm utan ett helt halvår.

Mitt mål iår blir att INTE äta GODIS: 3 januari – 1 juli (Ironman Haugesund)!

Övrigt så som bullar, kakor, tårtor och annat sockerfrossande förpassar jag till ev fester, bjudningar och kalas. Alltså kommer jag inte vara superstrikt när det gäller sånt men heller inte göra något själv.

Det känns som en rimlig, hållbar och genomförbar utmaning tycker jag. Det är också väldigt motiverande att ha ett stort och tydligt mål att se fram emot och fokusera på när det känns motigt. Men som alltid i mina utmaningar handlar det om delmål: I det här fallet blir det att klara en dag i taget. Bara idag. Alla dagar. Bara idag.

Sen någon gång i höstas har jag även kört på periodisk fasta. Alltså 1 dag/vecka äter jag inget på 18-24 timmar. I övrigt äter jag som vanligt. Tycker det har funkat bäst med att sluta äta efter middag på Söndag och sen ingenting förrän lunch eller middag på Måndag. Planen är att fortsätta med detta under 2018.

Nu vill jag dock vara extremt tydlig med att inget av dessa två mål handlar om annat än att göra vad jag tror är BRA rent fysiskt för min kropp. 

  1. Att äta mindre godis tror jag liksom säger sig självt. Det fattar alla och envar att våra kroppar inte är gjorda för eller mår vidare bra av. I flera år har jag nu kört Utmaningen direkt efter Helgernas gottechocker och det känns fräscht.
  2. Den periodiska fastan då?
    Ja… visst råkar det kanske vara trendigt just nu, men jag har aldrig hakat på dieter eller liknande för att det är trendigt (eller överhuvudtaget faktiskt), men det här tilltalade mig. Under lång tid har jag funderat på det faktum att vi som lever nu är de första människorna som har tillgång till MAT 24/7. Vi behöver aldrig bli hungriga, utan kan lugnt gå runt och fortsätta äta, äta och äta. Alltså vi som har turen att sitta i den välbärgade båten.

    Men här har det gått lite för fort rent biologiskt tror jag. Min uppfattning och min mänskliga instinkt säger mig att det är tänkt att vi ska känna känslan hunger.  Vi bör bli hungriga emellanåt och vi behöver lära oss att lite hungerkänsla varken är farligt eller att kroppen skulle fungera sämre fast den bara får vätska under en kort period. Inget av ovanstående handlar alltså om att jag ska gå ned i vikt (vilket för övrigt är det allra vanligaste nyårslöftet), få bättre hud (vissa hävdar att periodisk fasta skulle kunna leda till bättre hud) eller något annat ytligt för jag är nöjd både med min hud, vikt och humör 😉

    Det handlar alltså enbart om att må bra i längden. Att vara snäll om och ta hand om kroppen på det sätt jag tror är bäst. Och kanske att redan nu börja sikta mot den däringa 100-årsdagen år 2084! Det vore något det!
    Ps. Choklad räknas visst som godis!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *