Bra idéer,  Livet

Cellprovet

Idag besökte jag MVC för att ta cellprov.
Det har visst gått 3 år sedan sist… Time flies!

Hur som helst berättade barnmorskan som tog provet att 80 % av de kvinnor som utvecklar livmoderhalscancer har valt att inte ta regelbundna cellprov. Letade själv reda på lite statistik och enligt den så får ungefär 450 kvinnor per år livmoderhalscancer i Sverige idag. Om barnmorskans siffra stämde så skulle alltså 360 av dessa kvinnor möjligtvis sluppit att gå igenom en cancerbehandling genom att regelbundet gå på cellprovning.

1960 fick dubbelt så många kvinnor livmoderhalscancer och man härleder den stora minskningen direkt till cellprovtagning. Med andra ord… Det spelar roll!

När görs cellprov?
För tjejer som går i femte/ sjätte klass erbjuds idag vaccinering mot livmoderhalscancer. Annars blir alla kvinnor mellan 23 år och 60 år kallade vart 3-5 år beroende på ålder. Besöket hos MVC tar cirka 10 minuter. I Jämtlands län kostar det just nu 150 kr att ta ett cellprov. Alltså 50 kr och 3.5 minut per år. Låter inte det som en billig livfösäkring?

Ok. Jag VET att det inte är världens härligaste att klä av sig inför en främling och fläka ut det känsligaste man har i en rätt så obekväm gynstol… Men faktum är att 33 000 kvinnor om året får reda på att de har cellförändringar (obs ej samma sak som cancer) efter att ha tagit cellprov. Detta har hänt två av mina allra närmsta vänner och jag är SÅ GLAD att just de följs upp extra noga efteråt för att vara säker på att det inte är en begynnande cancer.

OM man upptäckter cellförändringar i tid så finns mycket goda förutsättningar att åtgärda och avlägsna dessa innan det är för sent.

Så snälla.
Släng inte kallelsen direkt i pappersinsamlingen utan ta hand om dig själv!
För någon betyder just du massor <3

6 Comments

 • Lill kusinen

  Bra inlägg!
  Jag har också cellförändringar och de upptäcktes i tid av att jag gick för att ta cellprovet! Sen tvingade jag iväg mina vänner som hade skjutit på att ta provet.

  • Ann-Mari

   Bra gjort av dig! ❤
   Och om det skulle vara något mer, vilken TUR att du fått reda på det i tid!
   Kram!!!

  • Ann-Mari

   Mammografin börjar när man fyller 40 år så snart är det väl dags för det också. Minst lika viktigt!

 • Lina

  Well said! Jag hatar att gå och ta cellprov men har ändå aldrig missat en tid. Synd bara att det ska göra så jävla ont på mig. Tror jag är ovanligt känslig. Alternativt spänner mig ovanligt mycket. Alternativt haft ovanligt okänsliga barnmorskor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *