Livet

2017 -En tillbakablick

Innan jag började skriva det här inlägget så läste jag igenom min tillbakablick från 2016. Då fick jag prestationsångest…

Dels för att jag vet vilket jobb det är att göra en sån här maffig tillbakablick och dels för att jag tyckte att den blev så bra ifjol. Helt ärligt, handen på hjärtat osv.

Så kanske borde jag strunta i det 2017?
Men näääää… det ska jag såklart inte. För även om det gav lite prestationsångest så gav det så mycket mer i form av fina minnen som gjorde mig alldeles varm inombords.
Alla små turer, upplevelser och äventyr.
Mitt liv.
Wow!

Att se bilder och läsa om sånt man upplevt en gång, är som att få återuppleva lite av det man kände första gången man gjorde det. Det är ju också det primära skälet till varför jag bloggar.
För min egen skull.
För minnet.
För att komma ihåg.
En egogrej.
Men kan något av det jag skriver inspirera någon annan är det ju en fin bonus…

Det finns så mycket att berätta om 2017 så det är bäst att vi sätter igång!

Året inleddes någonstans efter tolvslaget med att jag och Kristoffer lirade lite schack. En bra början!

Jag älskar att tura men på min Palindrom-födelsedag (33) var det bara en som ville hänga med. Tur jag har dig Arvid!

Tillsammans med Maria gjorde jag Gustavsbergsbacken! Mer sånt! 

Sen var det dags för tidernas bästa 80-talsfest då gänget samlades i Västerås för att fira Holle! Världsklass!

En madrass och en pulka med ved. Lägg till en finfin Kärringbacke och ett paket korv så är det per defintion en bra dag!

2017 har miljömässigt varit ett riktigt katastrofår för mig 🙁
Det har blivit 4 utlandsresor med flyg = Inte ok för mig.
Det enda jag kan säga till mitt försvar är att jag knappt gjort det alls de senaste fyra åren (med undantag av träningsresan som jag vann till Portugal) och att jag flugit sparsamt inrikes där jag har försökt ersätta resor med tåg där det varit möjligt. Bättring utlovas 2018.

Men ska man nu resa bort så måste man ju åtminstone se till att ha det bra när man är iväg.

Den första resan gick i slutet av januari till Teneriffa (plus en otroligt vacker dagstur till grannön La Gomera) tillsammans med mina föräldrar för att fira pappas födelsedag. Har aldrig varit till Kanarieöarna förut och blev verkligen tagen av den spektakulära naturen! Vilka vyer!

Den som är intresserad av att se mer från Teneriffa och La Gomera kan titta i den lilla mikroskopiska digitala fotoboken nedan eller klicka här för en större variant.

Hemma väntade vi mest på vintern och gjorde vad vi kunde av vinterförhållandena som rådde. Ut på tur och grilla hamburgare kan man ju tex alltid göra oavsett snötäcke.

Men nog kändes det lite tungt när det såg ut såhär 19 februari…
Om ni undrar över liggunderlaget så är det ett vindskydd nere vid Storsjöns strand…

Inte mycket till is heller. Mest blött.

Men det bättrade sig lyckligtvis så pass att det blev en fin vårvinter. Årets bästa jobblunch spenderades så här:

Körde Sveriges enda motionslopp i skidskytte – Östersundsloppet. Riktigt skoj även om det tyvärr är få motionärer med och mest bara elit. Konstigt att inte fler tar chansen att prova på när möjligheten finns. Ett riktigt fint arrangemang!

Med jobbet körde jag en sträcka i Stafettvasan (Evertsberg – Oxberg). Vet inte om jag någonsin haft så bra glid under skidorna (Tack Björn!) men fästet i de avslutande Lundbäcksbackarna var det sämre med. Hur som helst ett minnesvärt och fint skidpass, en rolig upplevelse med kollegorna och det i kanonväder!

Efter stafettvasan fick jag brått hem för att se Emil Jensens föreställning – Flyktpotatis. Mycket bra kväll med många tänkvärdheter. En finfin födelsedagspresent från Elisabeth och toppsällskap av Lisen på det!

Vårvinterporr:

Edsåsdalen 5 mars

När solen ännu inte hunnit försvinna bakom bergen vid hemfärd från jobbet så vet man att det vänt på riktigt och att glassiga stunder väntar! (8 mars)

Arvid tränar på skidåkning i Bräcke

Sen övade vi på tågåkning. Mycket praktiskt eftersom Arvid sen åkte tåg tillbaka till stan med farmor.

Den episka dagen 13 mars i Ullådalen.
Alltså vilken dag det var! Helt otroligt! Gassande sol, helt vindstilla, fint före, toppsällskap, glada barn osv osv.

Om jag skulle få leva om en dag från året så skulle det bli denna. (Fast jag skulle säga till Kristoffer att smörja in ansiktet lite noggrannare… XD )Vi har övat en del på slalom med storkillen. Här i Trillevallen.

Fast flest gånger blir det såklart i hemmabacken på Frösön. Här åker vi tex i  Ladängen, en helt vanlig vardgskväll mitt i veckan! Sicken lyx! Och ett av svaren på frågan varför vi bor där vi bor.

Mentala barriärer har krossats. Tex när jag tog steget ut och bar knalläppar på jobbet! Me like!

Sen kom hon äntligen och hälsade på igen!

Efterlängtad av hela familjen <3

Skidsäsongen gick ofrånkomligen mot sitt slut – men sicken skillnad på åkning från första till sista gången på en säsong!

ÖFK!!!

Påsklov firades i Härjedalen och med ett nätt litet legobygge.

och Assar passade på att fylla 2 år!

 

Många böcker har lästs under året. Både av stora och små.

Vår = Trädgårdsarbete…

I början av maj fick vi till ännu ett simläger i Älvdalen! #Östersundtriathlon

Den 9 maj var det ÄNTLIGEN dags för mig och mamma att besöka Fäviken magasinet! Väldigt häftig upplevelse även om väntetiden varat ungefär lika länge som en graviditet!

En minnevärd fest hos Mina Bästa Polare med tema Cirkus. Mer tema åt folket!

Vi har en himla tur som får åka på ett lite mindre privat kosläpp varje år!

Inte så mycket värme att tala om men till slut kom studsmattan fram!

Innan min allra första resa till Amerikat hade vi en härlig familjehelg i Bräcke för att ladda upp familjedosen till Max!


Efter en annorlunda upplevelse med en gammaldags svensk Vikingamiddag i vackra Orbaden bar det av västerut!

Mot USA!

Jag kan fortfarande känna mig lite mållös efter den otroliga resan jag fick vara med om. Är så tacksam över möjligheten som jobbet gav mig, att krossa lite av mina egna fördomar om USA och dess invånare. Med mig hem har jag en hel hop med härliga minnen som går att läsa mer om här, här, här, här och här.

Jag var helt slut efter knappt två veckor, fullmatade på fantastiska upplevelser. Men det var också en lång tid borta från familjen så det kändes bra att sommaren väntade runt hörnet när jag kom hem igen!

Midsommaren spenderades i Falun…

… och avslutades med simtävlingen Runn Open Water. Den blev historisk i sig eftersom jag för första gången fick stryk av Kristoffer på en simtävling!
För mig spelade det ingen roll att det bara handlade om 14 sekunder över 2800 m, eller att jag kunde bortförklara en liten del med att jag hade cyklat 5 mil MTB dagen innan.
Jag var ändå alltför långsam… Det gav mig lite att fundera på med bara 2 veckor kvar till Vansbro. Tävlingen som verkligen gäller!

Men först firade vi 6 år som gifta på vackra Verkön. <3

I Vansbro skärpte jag till mig. 
Tyvärr hade jag simmat mindre än ifjol och presterade föga förvånande också sämre än 2016, men trots allt så lyckades jag hålla maken bakom mig ett år till. Segermarginalen blev den minsta hittills och jag känner verkligen flåset bakom lilltån…

Sen blev det till att träna MTB.
Här på vackra sommarleden till Ytterberg. De sluttande och hala spängerna var en balansutmaning av rang för en nybörjare som mig.

En dag tog vi med oss gasköket och cyklade någon kilometer bort. Falukorv och makaroner har aldrig smakat så bra. Så enkelt och värt. Bara ut och gör det liksom!


Min plötsliga MTB-hets berodde på att jag i ett svagt ögonblick anmält mig till Fjällturen i Funäsfjällen. Ett MTB-lopp över 63 km som jag länge velat köra och iår funkade det familjemässigt. Det var en häftig upplevelse!

Inom 1.5 vecka blev det Vanbrosimningen, Fjällturen och Älglunken.
Lite som ett utdraget triathlon!
Älglunken är ett fint litet löplopp som arrangeras i Lillhärdal under Härdalsyran varje år.  Var även premiär för både Arvid och Assar i nummerlapp 😀

Blandade sommarögonblick:

Efter Tom Odells magiska spelning på Storsjöyran var det dags för ännu en resa utomlands. Denna gång till Spanien med familjen, min svägerska med familj och svärmor. Varmt. Härligt. Och varmt!

Knappt hade vi landat på Arlanda förrän vi behövde styra kosan mot Falun. Det var dags för årets Swimrun – Stora Stöten Swimrun.
En ganska kort, men mäktig och tuff tävling där Emelie visade sig vara stark som en oxe och jag fick gräva djupt för att hänga med. Vi krigade oss upp på pallen och gick i mål mindre än ett dygn efter min hemkomst från Almeria.

Sensommarutflykt till Tibrandshögen på Rödön!


Laddade för den årliga kräftskivan!

Födelsedagsmiddag för mamma i Sveg

Årets enda triathlontävling innebar också internationell debut för mig. Jag och Kerry åkte till Trondheim och fick uppleva en sensationellt vacker tävling som Kerry dessutom vann!

Årets ES-återträff ägde rum i vackra Älvdalen. Så fint att få träffa alla igen!

Årets bröllop ägde rum i vackra Öregrund i september månad när Kremelie sa JA till varandra!

Som jag längtat efter att få springa i fjällen!
Näst sista helgen för säsongen var det äntligen dags. Det var en del av Emelies 30-årspresent från mig! Tänk vilken bra present (om jag får säga det själv)! Rutten blev: Vallbo (Vålådalen) – Anaris – Lunndörren (övernattning) och tillbaka till Vallbo via Pyramiderna. Cirka 50 km på ett dygn. Prima.

På listan: Saker man måste göra varje år står det i vår familj att man måste plocka lingon eftersom det går ganska stora mängder lingonsylt under ett år. Men även det kan ju bli en ganska mysig aktivitet om man gör upp lite eld och grillar osv 🙂

Sen fyllde han 5!
Stjärnan!

På jobbfronten då?
Jo vissa dagar undrar jag ju vad jag håller på med…

Andra dagar njuter jag desto mer

Små äventyr kan man göra året om

Jag har startat ett nytt instagramkonto som heter Pocketrainerapp och handlar om träning. Själva appen Pocket Trainer finns förhoppningsvis inom en snar framtid där appar finns!

2017 har handlat mycket om återuppbyggnad och lagande av kroppen.
Har tagit itu med och satt bollen i rullning för att bli av med:
1. Ansträngningsinkontinens
Åtgärd: Gjorde TVT-operation 4 december. Hittills verkar det lovande men jag får återkomma med lite exaktare mätresultat när studsmattesäsongen är igång 😉
2. Akilleshälarna
Åtgärd: Tja… Det har ju varit ett några genom åren. Men den senaste åtgärden har varit två omgångar (á 4 respektive 3 behandlingar) med stötvågor gjorda mha tryckluftshammaren nedan. Inte skönt. Men just nu har jag inga problem med min vänstra fot. Den högra är tyvärr inte helt återställd men jag håller tummarna för att den bättrar på sig framöver då jag precis avslutat den andra omgången och förbättringar efter stötvågsbehandling kan fortsätta över tid.

3. Allergin
Åtgärd: Kommer påbörja en 3-årig behandling med Grazax den 18 januari. En hyposensibiliering i tablettform som jag kommer att kunna sköta själv och som jag har stora förhoppningar på. Det vore enormt om det funkade!

I november drog jag och maken till Curacao. Bara vi.
Jag har flertalet gånger fått frågan om det var bra?
Tja… Det var svårt att inte ha det bra. Dessvärre har jag inte riktigt haft tid att skriva ett inlägg om det än, men jag har ambitionen att göra det när jag får lite tid över. Under tiden bjuder jag på några bilder!

När vi kom hem har det blivit ytterligare skattjakter, utflykter och annat viktigt på riktigt i vackra omgivningar.

Julen firades på Frösön!

Snöiga mellandagar i Bräcke och Nyår hemma i Härjedalen denna hittills fantastiskt vackra vintern 2017!

Ett händelserikt och på många sätt både fint och positivt år att ta med sig i samlingen. Och en rackarns tur att det samtidigt finns mycket trevligt att se fram emot under det kommande året!

Här vore det väldigt uppskattat om du som läst ända hit lämnade en liten eller stor kommentar efter dig!

Önskar eder alla ett Riktigt Gott Nytt År!

10 Comments

 • Ann-Kristin

  Ännu en fantastisk återblick i familjen Darjs liv. Jättekul att få följa er, och se hur mycket ni hinner med. Ser mycket fram emot 2018 och vad som kan komma ut av det.

  • Ann-Mari

   Tack mamma!
   Och dunderstort tack för all support vi får!
   Utan den vore det mycket svårt att få till alla roligheter <3
   Det betyder så mycket!

   Och visst blir det spännande med 2018!
   På ett sätt känns det mycket mer som ett oskrivet blad eftersom jag redan på förhand visste mer av det som skulle hända 2017. Inför 2018 vet jag betydligt mindre vilket skapar utrymme för infall och spontanitet <3
   Mot nya äventyr!

 • Ewa Mäkitalo

  Vilket intensivt och härligt 2017!! Spännande att följa dig ich de fina. Ha ett gott 2017-slut och Gott Nytt År!! Kram!

 • Mörsil

  Åh Sunset! Vilket år och vilka äventyr! Det är ett privilegium att få följa och läsa om dina (och familjens) upptåg! Mest spännande blir om K tar över simtronen i Vansbro 2018?

  Annars ser jag att vi får ta och samla ihop en triss snart 😉

  Kramar!

  • Ann-Mari

   Tack finaste Mörsil <3

   Ja!!!
   Om jag skulle säga en sak som verkligen saknas under 2017 så var det att jag inte kunde möta upp dig och Anne i Köbenhavn.
   2018 MÅSTE vi få ihop en träff tykcer jag å det bestämdaste 😀

   Jag ska ge Kristoffer en rejäl match i Vansbro nästa sommar (fast det bara är en vecka efter min Ironman i Haugesund!)

   Kramar!

 • E

  Jag som gammalmodigt kommenterar på sms eller liknande. Men vi testar väl här en gång då! 😅

  Tack kära du för att jag får fortsätta vara del i ditt fartfyllda glada liv med utmaningar och tokigheter! ❤️

  Jag håller helt med om att fjällöpning var världens bästa födelsedagspresent! Men inte behöver man fylla jämt för att få göra det igen va? Jag tror det MÅSTE bli en årlig tradition!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *