Fäviken Magasinet – 9 maj 2017

Jag brukar aldrig fota mat. Däremot äter jag gärna mat!
Ibland måste man dock göra undantag. Som i tisdags…

Efter att ha väntat nästan lika länge som man väntar på att få barn (bokade bord den 1a september) så var det äntligen vår tur att besöka Fäviken Magasinet utanför Järpen. Som jag sett fram emot detta!

Har länge, länge velat besöka den här världsberömda restaurangen och inte desto mindre sen den haffade åt sig två stjärnor i Guide Michelin. En till person som jag vet verkligen skulle uppskatta ett besök, men som aldrig skulle prioritera det åt sig själv, är min mor.

Så efter samråd med far och bror, kom vi gemensamt fram till att vi skulle bjuda henne i en slags tidig 60-årspresent som hon fick på julafton. Hon har med andra ord bara suktat halva väntetiden 😉

Det var ännu en kall majkväll när vi svängde in till själva Magasinet efter 6 km  grusväg. Tidigare under dagen hade det snöat och Åreskutan, som breder ut sig i vyn bakom den pampiga gården vid Kallsjöns strand, visade fortfarande inga mörka fläckar på sin vackra vita skrud.

Instruktion var att köra fram till eldarna och kliva ur bilen där. Sen kom välkomnande personal för att köra bort och parkera bilen medan vi fick gå in och slå oss ned på nedervåningen. Totalt var det ett drygt tjugotal gäster denna kväll och franskspråkiga gäster var i klar majoritet. Jag och mamma blev placerade ihop med ett norskt trevligt par som ordnat barnvakt och rest upp från Oslo samma dag.

Som chaufför för kvällen fick jag smaka på goda alkoholfria alternativ även om jag inte tvivlar på att de alkoholhaltiga alternativen kanske fick maten att lyfta ytterligare. För min del var det rabarber med honungsdryck som kompletterade förrätterna. God som tusan var den.

Well well. Låt oss börja med MATEN!


1. Cognacwurst med fermenterade majrovor. Mamma gillade särskilt wursten och den var absolut god, men själv blev jag överraskad över de riktigt syrliga och goda rovorna.


2. En av kvällens favoriter enligt mig. Ett flak linfrö och ättika med en musseldipp. Blåmusseldipp om jag inte missminner mig. Det här tyckte jag var helt magiskt gott. Dippen var jättegod men kombon var magnifik!


3. Fullkornskex med morotssallad. En spröd liten sak.


4. Buljong av röktorkat renkött, tjesmus och jästa kråkbär.

5. Vild öringrom i ett varmt skal av torkat grisblod. Låter helt absurbt och var absurbt gott! Också en av kvällens favoriter enligt mig.


6. Flottyrkokt grishuvud med krusbär och dragonsalt uppepå. God! Och så vackert upplagd. Varför använda bestick när det finns grenar?


7. Fågelleverstanning, mältad kål, rönnbär och persiljestjälk. Helt ärligt vet jag inte ens vad mältad betyder…


8. Saltad sugga. En del av kinden vill jag minnas, men att den var mycket god är jag helt säker på.

Matflödet gick i en konstant ström. Jag är sker på att ni känner till den där känslan av att mest bara sitta i vägen när det kommer en servitör eller servitris och ska ta ens tallrik? Så kändes det ALDRIG under den här kvällen trots så många fram- och avdukningar. Det var så imponerande att se logistiken hos personalen. Allt var otroligt proffsigt och ingenting lämnades åt slumpen samtidigt som personalen kändes chill och kunde skämta och småprata lite med gästerna samtidigt som de följde ett minutiöst schema. Det var en väldigt gemytlig atmosfär att vara gäst i.

Ofta berättade personalen också HUR man skulle äta maten. Tex, den här rätten äter ni en enda tugga eller den här ska ni äta i tre tuggor och se till att få med lite sås i varje tugga. Rätterna bara avlöste varandra och presenterades först på engelska av en av kockarna (tror att det var ca 10 personer som jobbade inne i köket denna kväll) och sen igen på gästernas språk vid borden av serveringspersonal.

Efter de inledande 8 rätterna så blev det en liten paus där jag precis hann pudra näsan innan det bar av en trappa upp för att sitta vid eget bord och avnjuta huvudrätterna.


Enkel men vacker dukning. Älskade vattenglasen från Åre glashytta i Duved som såg ut som plastmuggar men som egentligen var skira glas.

Så till huvudrätterna!

9. Pilgrimsmussla “i skalet ur elden” tillagad över björkkol med enkvistar. Det här är dessvärre ingen vidare bild för den här maträtten var verkligen som ett smycke att titta på i verkligheten. Med tydlig smak av hav!

10. Ångad torsk med granbarr och jordärtskocka. De små gula plupparna är smör och kombinationen av allt var ljuvlig!


11. Kungskrabba och nästan bränd grädde. Det här var kanske den rätten som föll mig minst i smaken under kvällen. Men den norska kvinnan tyckte den var sagolik! Smaken är ju bekant som baken.

12. Surdegspannkaka, tång och köttsmör

13. Lupingratäng. Otroligt vacker var den iaf. Inte fullt lika god att äta men helt ok. Och ni läste rätt. Det är alltså lupin, som i blomman lupin som växer längs vägdikena och slår ut många andra ängsblommor. Tydligen är det en proteinrik växt som går utmärkt att äta också.

14. Islandsmussa med ölvinäger. (Obs. kommer ej från Island utan heter bara så. Den här kommer från utanför Trondheim.)

15. Ett vaktelägg konserverat i aska med en sås av torkad öring och picklad ringblomma. Ägget skalade man innan man åt det. Mycket gott!

16. Tunna skivor vitkålsstock, god grädde och finska fiskägg (stör). Mmmm säger jag!


och här är en som instämmer!


17. Oxfilé? Nej nej nej. Det här är något så udda som en pensionerad mjölkko med tussilago! Så himla sanslöst mört och gott kött! En ko som gjort mycket gott i sitt liv. Och här måste jag tillägga att de kallpressade lingonen och blåbären som jag fick dricka till, höjde maträtten ytterligare en dimension. Excellens!


Vill också bjuda på en extra bild på de galet vackra besticken som Tobbe Lundström i Åre har gjort. Ögongodis!


Det är ju tur att det hela tiden kommer väldigt små portioner. Här en liten andningspaus mellan huvudrätterna och de mer efterrättsbetonade sakerna.


18. En klassisk (fast ändå inte) kalvdans med älgört. Alltså gjord från råmjölken som en ko ger ifrån sig direkt efter hon kalvat. Nam nam namn!

19. Rå jordärtskocka och hårt lupin. Smakade lite jord faktiskt.

20. Ensilageglass. Japp. Glass smaksatt av ensilage. Här gick kocken runt med en glassbytta och skopade upp en sked var åt oss. En sked räckte. Men spännande vad man kan hitta på alltså.


21. Minihamburgare? Nej, inte det. Det här är faktiskt drömmar (alltså kakor) gjord från mjölet man kan få från potatisar som fått koka väldigt länge. De var utsökta!

22. En riktig skogsrätt!
Smulorna som ni ser är bakade av tallbarksmjöl och på dem ligger en äggula som är konserverad i sockerlag. Steg ett var att med hjälp av en gaffel mosa samman dessa till en röra. Sen åt man den röran tillsammans med den gröna glassen ni ser lite längre upp i bilden som alltså är smaksatt med gran. Ja men det var faktiskt lite som att äta hela skogen i en enda tugga.

Nu var det dags att lämna övervåningen och gå ner till samma platser som vi haft under förrätterna. Väldigt roligt att prata med det norska paret och deras upplevelser av maten. Vi hann dock inte sitta länge innan något nytt ätbart dukades fram…


23. Hallonis. Den här var såklart kall. Tänk er en hallonsorbet i form av en iskula. Och som den smakade hallon! Wow! Otroligt god och fräsch på samma gång!

24. Dags för flambering! Det här är en pudding gjord på märg. Elden släcktes med hjälp av frusen mjölk som slängdes på och så åts den sen direkt från kastrullen. 


25. Halvtorkade picklade rotfrukter. Godis!


26. Paj av björksavssirap med torkat renkött uppepå. Också otroligt skör sak men jättegott med sältan till det söta skalet!


27. En låda fylld med från vänster: tjärpastiller, torkade rönnbär, älgörtskarameller, rökt knäck, torkad svarta vinbär (eller solbaer som jag fick lära mig att de heter på norsk) och sockertorkad kvanne.


28. En låda aromatiska fröer – Om jag minns rätt så är medurs from gult: senap, koriander,  , hallon, pepparmint och anis

Vackert!


29. Fyra olika smaksatta likörer: Rönnbär, svarta vinbär, ägg (tror det var anka) och sur mjölk. Jag smuttade från mammas sur mölk likör och den var himmelsk!

30. En prilla snus som de själva fermenterat i ett använt bitterfat….

Här kommer så menyn i sin helhet.

Att besöka Magasinet i Fäviken var en upplevelse långt från något annat jag prövat i mitt liv. Maten i sig var väldigt spännande med många oväntade ingredienser och vittnade om en stor experimentlusta med utsökt resultat. Allt var som sagt inte det godaste jag ätit men allt var gott vilket är en bedrift i sig när man i efterhand läser menyn. Och några saker var ju verkligen dra mig nu baklänges ända in i fågelholken-goda!

När jag var liten var jag lagrann som mamma brukade säga. Alltså väldigt kräsen med vad jag åt. Så att gå från att ha varit en ytterst matkräsen liten unge till att glatt prova allt på den här menyn (med undantag från snuset) skulle jag ändå kalla för utveckling!

Vi klev innanför dörren vid 18:30 och åt nästan oavbrutet till klockan 23 när vi begav oss hemåt genom natten tillbaka till Frösön igen.
Skönt att det är den tiden på året då det inte är becksvart ute, trots den sena timmen. Under hemresan såg vi som bonus 1 räv mellan Fäviken – Rödön och sen över på Frösö-sidan såg vi en hare, ett rådjur, två älgar och ett rådjur till. Känns härligt att bo nära skogen som vi provsmakat på under hela kvällen innan!

Tack mamma för en mycket minnesvärd och härlig kväll! <3
/Ann-Mari

6 Replies to “Fäviken Magasinet – 9 maj 2017”

  1. Åh, vilken upplevelse Sunset. Lät verkligen magiskt häftigt. Speciellt med den pensionerade mjölkkor.

  2. Absolut en upplevelse som jag inte skulle vilja vara utan. Väl värd att vänta på. Tusen tack bästa familjen för en fantastisk julklapp.

  3. Tack för genomgången! Känns som jag varit där nu jag med! Tack för det!

    Ja, det är inte första gången de gamla mjölkkorna får högsta betyg som exceptionell råvara 🙂

    Tusen tack igen för alla bilder och beskrivningar!

    1. Vad glad jag blir av att du gillar besöksskildringen!
      Ville bara dela med mig så gott jag kunde av ett besök för den som skulle vilja eller kanske tänker göra ett eget besök.
      Och så ville jag behålla kvällen så inakt i minnet som jag bara kan. Och det gör man ju bäst med ett redigt blogginlägg.
      Alltså inte bara smaka maten utan också fota den och skriva om den.
      Den där kon alltså… Mmmm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *