Funderingar,  Livet,  Trädgård

Nej. Det är ingen vanlig t-shirt!

Bild 2016-05-05 kl. 20.16 #4

En gammal urtvättad t-shirt.
I den har jag njutit av fysiskt arbete ute på gården denna vackra majdag. Räfsat, rensat och förberett för en grön och vacker trädgård i sommar.

En vanlig t-shirt som betyder ingenting för de flesta.

För mig…
En ocean av minnen.

Först och främst var det mormors t-shirt.
Hon hade den väldigt ofta och nu vet jag varför.
Den är otroligt skön. Fortfarande. Kanske inte det vackraste plagget men jag älskar den.

Hon fick den av mina föräldrar som var på smekmånad i två veckor på den västindiska ön Barbados för ganska exakt 27 år sedan. Alltså våren 1989. De gifte sig visserligen inte förrän några månader senare (varför ska man göra saker i en viss ordning för???) och är still going strong ihop.

Jag bodde hos mormor och morfar medan de var borta och storebror fick stanna hemma hos farmor. Vi bråkade rätt friskt på den tiden, så mormor sa ofta att de får gärna vara hos oss. Men bara EN i taget. Så då fick det bli så. Jag i Mosätt och bror i Sundsätt.

Jag var drygt 5 år. Under de här två vårveckorna tappade jag min allra första tand. Den satt lös JÄTTELÄNGE minns jag. Eller så kändes det i alla fall. Jag hade hört talas om att knyta ett snöre runt tanden och fästa andra änden i ett dörrhandtag för att sen smälla igen dörren. Jag gick runt och inspekterade om det kunde finnas några lämpliga dörrhandtag för uppgiften. Valde ut ett. Stirrade länge på det och övervägde om det verkligen var en bra idé. Jag kom fram till att det nog inte var det… Efter en mindre evighet så lossnade den av sig själv.

Mamma och pappa kom tillbaka. Jag visade stolt upp min lilla mjölktand för två solbrända och glada föräldrar. Då var de ju vuxna men lustigt när man tänker tillbaka och inser att jag idag är nästan tre år äldre än vad mamma var då…

Med sig hade de en massa finsaker till mig. Det hade jag nämligen önskat mig innan de for. Jag fick ett vackert hjärtformat skrin med snäckor på utsidan och röd sammet på insidan. En hårklämma med rosa fluff på, som såg ut som en stor blomma i håret. En varsin liten vit mjukdjurssäl från mellanlandningen på New Foundland (de hade också mellanlandat på Island och Oslo). Och godis såklart! Mormor, hon fick en t-shirt.

En t-shirt som hon nötte i vått och torrt. Den var med om både hårt arbete och kortspel. I den har hon skrattat sitt underbara skratt tusentals gånger och i den gav hon mängder av kärlek till oss barnbarn.

Idag har jag varit ute i trädgården och påtat hela dagen.
Mormor var en fena med väldigt gröna fingrar. Det var som att komma och leka i Edens lustgård när man var liten. Vilket sommarparadis! Så mycket grönt, blommigt, välskött och fint överallt. Oändliga mängder jordgubbar, smultron och hallon. Fantastiska grönsaker. Det kändes alltid som en perfekt oas att försvinna in i. Ett litet bevis på mormors gröna fingrar var när hon kom på en hedrande 3:e plats, då tidningen LAND arrangerade SM i krukväxter med sitt fantastiska Ödesträd. Önskar så att jag fått ta del av hennes kunskaper nu när jag själv har en stor trädgård att ta hand om.

Det får jag inte. Så jag gör efter bästa förmåga istället. Och med stil såklart. I mormors t-shirt stil!

Så grattis på 83-årsdagen mormor!
Saknar dig fortfarande lika mycket varje dag som går.

lite_fixad
Mormor, jag, mamma och gammelmormor i slutet av 80-talet.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *