Funderingar,  Livet

Jag skulle inte passa som förskolepedagog. Det är jag helt säker på.

Idag har jag åldrats minst fem år.

En j-vla skittdag.
Inte ofta jag skriver så. Inte ofta jag känner så. Men måndagar och fredagar har verkligen potential att spåra ur…
Jag och Nästan-treåringen drar inte alls jämt nu.
Han river stället och jag går efter och torkar, plockar eller dammsuger upp. Jag lappar och lagar men kommer liksom aldrig ifatt. Och till slut måste jag slänga för det går inte att laga.

Jag är dränerad på energi och känner mig deprimerad. Idag alltså. Imorgon hoppas jag på en betydligt bättre dag. Det måste det bli. Jag försöker säga till och ifrån men får skrik tillbaka. Jag tar i och säger ifrån på skarpen, varpå han blir ledsen och jag förväntas trösta? Jag känner mig inte redo att trösta någon som just gått bärsärkargång i huset.

Bebisen har jag knappt hunnit ge mat och bytt blöja på. Och för vems skull var det nu som jag är hemma?

Jag är riktigt förbannad på den där j-vla 15-timmarsregeln. Alltså heligt förbannad.

Det spelar ingen roll att jag vet att folk har det mycket värre på andra ställen i världen. Det spelar ingen roll hur många gånger jag får höra, att när ni växte upp så fick man inte ens ha syskon på förskolan när man var föräldraledig. Alls. Nä, inget av dessa faktum hjälper mig ett dyft när jag byter kissiga lakan, moppar upp vattnet från avfuktaren som hällts ut över betonggolvet i källaren, sopar upp müslin på köksgolvet eller torkar upp det totaldemolerade läppstiftet som jag just köpt. Hann prova det en gång. Ironiskt eller kanske ett tecken? Jag som i princip aldrig har smink, och det var många år sen jag köpte ett läppstift. Att höra att det var ännu sämre förr, hjälper mig heller inte när jag torkar bort hudlotion som blivit insmetat i mina träningskläder…

Enda gången det varit lite harmoni här hemma är när paddan varit påslagen. Då känner man sig verkligen som en toppenmor. Eller inte.

För min son och mig funkar inte 15 timmarsgrejen.
Han behöver verkligen vara på förskolan mer än så. Han behöver pedagogisk verksamhet och han behöver leka med sin kompisar. Han behöver inte vara hemma med lillebror och mig två hela dagar i veckan. Dessutom behöver lillebror betydligt mer uppmärksamhet än vad jag kan erbjuda just nu.

Så till alla er som tycker att 15-timmarsgrejen är bra. Grattis! Eller ni som inte ens använder era 15 timmar utan vill ha barnen hemma heltid. Fint för er. Jag vill det inte.

15-timmarsregeln är ett skämt för mig. Och jag skrattar inte.

Å ena sidan tänker jag att det bara är ett år till. Det kommer gå fort.
Å andra sidan får jag panik och tänker HUR BÖVELEN ska vi överleva ETT ÅR till, med nästan-treåringen på förskola bara 15 h/vecka? HUR???? Jag får panik och tänker att jag måste byta till en privat förskola! Jag måste hitta någonstans där man får ha barnen mer än 15 timmar.

Just det ja. När jag ändå är igång och klagar lite. Hur får man nästan-treåringen i säng innan klockan 22 på kvällarna?
Blir det någonsin bättre?

2015-09-07 14.38.26
Det var en gång ett läppstift. Som inte fanns mer. Snipp snapp snut…

/36-åringen

12 Comments

  • Ann-Mari

   Jo, det finns ju det.
   Men allt har ett pris. Tex blir det att pendla en bra bit varje morgon för att lämna och sen tar det nog ett bra tag innan man fått plats på sådan förskola. Och så har ju A alla kompisar, rutiner och känner fröknarna på den gamla förskolan. En ny inskolning mao.
   Så det är ju en hel del som talar emot ett byte också. Om man ställer sig i kö nu, så kanske man får plats någonstans i vår och då är året nästan över och sen får man fortsätta pendla resten av förskoletiden…

 • Gro

  Vi har alla våra olika utmaningar och det är onödigt/omöjligt att jämföra vem som har det sämre än någon annan. Man skulle kunna säga att ditt var “självvalt” till skillnad från det mesta som just nu snurrar i medierna. Men du valde ju varken 15-timmarsregeln eller en illbatting till 3-årig son. Inte kan jag säga att det blir bättre, åtminstone inte av egen erfarenhet, men jag tänker att alla som har överlevt småbarnsåren borde vara bevis nog på att det blir bättre. Så småningom… Det är befriande att läsa om din/er vardag och jag är så imponerad av er som vågar ta på er mammarollen. Stay strong!

  • Ann-Mari

   Ibland vet man inte riktigt vad man har gett sig in på. På gott och ont.
   Och det är ju som du säger… Massor av föräldrar har överlevt det här tidigare så då kommer nog vi göra det också 🙂
   Kram till dig Gro!

 • Ann-Kristin

  Ja som ovanstående säger, det går över även om man inte tror det när man lever mitt i kaoset. En trotsig treåring kan driva vem som helst till vansinne, men som din farmor (som snart skulle fyllt 100 år) sa, det är inga stenar utan de växer upp. Håll ut.

 • Angelica

  Anmäl dig till en heltidskurs (på distans). Då får du ha A på förskola heltid om du så vill. Så gjorde jag, för 15 timmar räckte inte för oss heller.

  • Ann-Mari

   Bra tips!
   Jag borde nog ha gjort det, men nu är det ju försent för hösten 🙁
   I vår är planen att alternera vem som är hemma så då blir det nog svårt att trycka in några studier.

 • Annelie

  Underbara du! Fan vad fint du skriver!! Jag hinner inte torka tårarna som forsar här av glädje att någon så fin som du kan känna samma “hemska” känslor som jag känt ett år nu och mått piss över att känna, för det går ju inte an… J har varit en riktig liten odåga den större delen av året han bara haft sina 15 timmar…
  MEN, nu har lillan blivit stora bruden och går på dagis hon med.
  Så jag lovar och svär, fantastiska du, att det går över och att den där saknaden när det skär i hjärtat av att lämna honom på dagis kommer komma tillbaka. För mig har den inte kommit riktigt än, men snart så 😆
  Kramar på hela stora familjen

  • Ann-Mari

   Tack själv Annelie!
   Det är alltid skönt att höra att man är i gott sällskap!
   Och ännu skönare att höra någon som klarat sig igenom. Det finns alltså hopp x)

   Många kramar till er också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *