Åsikter,  Funderingar

Vad är det för värld vi lever i egentligen?

Vad är det för värld vi lever i egentligen?
Den meningen läste jag massvis med gånger på sociala medier mm efter de senaste uppmärksammade terrorattackerna.

Svaret är att vi lever i den enda värld vi har. Idag och alla andra dagar. Eftersom det inte finns något alternativ, så är det bara att ta itu med denna och jobba för att den ska vara så som vi vill att den ska vara.

Gillar du inte läget, engagera dig istället för att basunera ut farhågor och rädsla. Vänta inte på att någon annan ska göra det åt dig.

Men jag vill också prata om några andra saker.
Majoriteten av alla människor på jorden har faktiskt någonstans att bo. Den stora majoriteten av alla människor mår relativt bra och har fredliga förhållanden runt omkring sig. Det är förbenat viktigt att komma ihåg det. (Här måste jag återigen hänvisa till den gode Hans Roslings föreläsningar).

Den värld vi lever i ÄR INTE ett enda kaos. Världen har förmodligen aldrig varit fredligare.
Jag tittade lite på det senaste avsnittet av Det sitter i väggarna på SVT, där historikern Christopher O´Regan berättar levande om de svenska levnadsförhållandena mot slutet av 1600-talet. Då var det jävligt på riktigt! Att prata om missär i Sverige idag är ett skämt i jämförelse.

Att sprida tankar om kaos är inte bra. Det skapar rädsla. Rädsla är en grund för irrationella handlingar. Rädsla bygger murar mot ljus, förståelse, empati, kärlek och inte minst hjälpsamhet. Det finns elaka människor i den här världen, oavsett religion eller land de föds i, men de onda människorna är också i klar minoritet. Det enda dessa människor vill är att skapa oro, rädsla och skräck. Så gå inte på det, och var inte en bidragande orsak till att förmedla en bild av världsrådande kris. Se världen för vad den är istället. Fantastisk, vacker och väl värd att värna om. Vi står inför mycket större utmaningar med klimatfrågor och hållbart leverne som tyvärr får stå tillbaka för att diskutera främlingsfientlighet. Sådant slöseri med dyrbar tid. Kanske är det det som terrorister vill? Har de vunnit då?

Det är sant att många människor är på flykt från krig och för dessa människor är livet långt ifrån någon dans på rosor. Då är det för mig självklart att hjälpa till så gott jag förmår. Varför?
Det kallas empati. Jag känner för dessa människor. Jag vet inte hur de känner inombords men jag kan försöka föreställa mig och det lilla räcker för att jag tveklöst ska ställa upp. Det är mycket lätt att tänka tanken, om det vore jag och min lilla familj som var på flykt, så skulle jag vilja ha all hjälp jag kan få från omvärlden. Om det var mitt hem som rasade och jag tvingades lämna allt vi haft bakom oss, hur skulle jag orka börja om på nytt?

Det talas om ett Sverige i katastrofläge. Men jag ser inte katastrofen. Jag förstår verkligen inte katastrofen som det talas om. Det finns ju mjölk på affären, pengar i bankautomaten, julmarknaderna har redan börjat lösa av varandra ute i byarna och familjer bokar fortfarande in skidsemestrar och Thailandsresor. VART ÄR DET SVENSKA KATASTROFLÄGET?

Jag har skänkt barnkläder, vuxna kläder, ytterkläder, skor, rest till Åre tur och retur bara för att lämna en barnvagn till en familj som burit sitt lilla barn genom Europa. Jag har bidragit med slantar här och där. Jag har pratat med människor som offrar en stor del av sin tid och kraft för att ideellt ställa upp och hjälpa till. Ni är sanna hjältar! Det finns många olika integrationsprojekt som pågår. I slutändan handlar det om människor. Du och jag. Några har möjlighet att ge av sin tid och andra kanske kan ge pengar. Några kanske kan avvara lite avlagda kläder. Man får hjälpa efter bästa förmåga. Kan man inte göra något aktivt så kan man ju åtminstone hjälpa till genom att inte sprida skrämselpropaganda. 

K bjöd in vår lokale tiggare till snickarboden och ägnade en eftermiddag där med honom för att snickra ihop en leksakskanin som han kunde sälja istället för att bara sitta och tigga. Vilken värdighet! Att först bli sedd av någon och inte bara bli osynliggjord, att få göra något praktiskt och kreativt och sen att faktiskt få sälja något istället för att bara behöva be om en slant.

Du som läst hela vägen hit, vet att du har ett val. Valet att forma världen så som du vill att den ska se ut.

IMG_0412

3 Comments

 • Rolf Grönroos

  Jag beundrar dina goda tankar och även avundas dem. Världen har förmodligen aldrig varit en fredligare plats, där tror jag att Rosling kan sin sak. Sverige befinner sig också långt ifrån ett katastrofläge. De flesta har mat på bordet och mår bra.

  Däremot oroar jag mig minst lika mycket för det framtida Sverige som vad de pågående klimatförändringarna kommer innebära för världen.

  Jag kan i de mörkaste stunder se väldigt dystert på hur integrationens misslyckande håller på att skapa extremism på båda håll och att det accelererar.

  Det är inte kaos nu. Men om vi tiger och släpper fokus på det som håller på ske ser jag nävar knytas i fickorna och både extrema högerfalanger och muslims extremism fortsätta växa.

  Jodå, jag både månadsparar i Greenpeace och skänker pengar till Röda Korsets insamling för människor på flykt. Men jag är heller inte rädd för att ryta till när invandrare bär sig illa åt eller när galningar bränner ner deras flyktingförläggningar.

  Du är en väldigt klok och godhjärtad människa och kanske skulle jag behöva lite av dina unga öppna ögon…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *