Åsikter,  Bra idéer

December, julkänsla och det här med adventskalenderar

Så var det december igen!
Det infinner sig liksom en delad känsla av Äntligen! och VA!? Har det redan gått ett år till??

Det är otroligt mysigt med alla ljus som tänds överallt och så tycker jag att de flesta människor man stöter på blir trevligare på något vis. Den kollektiva höstdepressionen får ge vika för det är ju ändå trots allt jul snart…

IMG_0604
Jag hade glädjen över att få vara med på en kransbindarkväll med kollegorna på jobbet. Här ser ni mitt yviga resultat som jag kort och gott kallar för Skogen. Försökte också göra den mer vinter än jul så att den med gott samvete kan få hänga kvar även efter jul.
IMG_0603
Gamla fönster, en Upplandskula som påminner oss om de underbara studieåren och allt skoj vi hade då och såklart en julstjärna

2015 är året då vi i Östersund har haft ett (visserligen tunt men ändå) stämningsfullt snötäcke sen mitten av november så det hjälper ju onekligen till för att skapa lite av den där julkänslan.
IMG_0602 IMG_0598 IMG_0599

Jag och Kristoffer firar ännu ett år tillsammans.
8 år, 5 gemensamma adresser och 2 fina pojkar.
Mycket vackert att titta tillbaka på men jag är kanske än mer nyfiken på vilka äventyr som väntar oss framöver.

IMG_7634 IMG_7637

Och eftersom vi nu kommit 3 dagar in i denna adventskalendermånad så tänkte avsluta med några funderingar kring det. Det är ju helt galet vad många olika kalendrar det finns nuförtiden! Folk gör egna till höger och vänster. På youtube, olika poddar, bloggar och you name it.

Jag instagrammade (stavar man så? Är det ett upptaget verb i SAOL?), nåväl la nyligen upp en bild på instagram och facebook där jag beskrev hur jag gjort en adventskalender åt den stora killen och hur jag tänker kring det.
Skärmavbild 2015-12-03 kl. 12.56.07 Skärmavbild 2015-12-03 kl. 12.56.46

Hittills har det varit mycket uppskattat även om det är superdupermegasvårt att bara öppna ETT paket om dagen…

För lite större barn skulle man tex kunna slå in olika uppdrag/aktiviteter i paket. Tex ett paket/en lucka där man ska baka pepparkakor/lussebullar, rulla köttbullar, byta till julgardiner, bygga en snölykta ihop, göra trolldegskakor, leka tafatt/kurragömma, ha högläsning, leka disco/dansa ihop, klä granen, stöpa ljus, julstäda, ha rimstuga och hitta på julklappsrim, rita en teckning och skicka till mormor, morfar, farmor, farfar etc…

För vuxna barn (som mig) kan man i mina sociala flöden bli inspirerad av diverse träningskalendrar där man ska göra någon form av träning fram till julafton. Tex en styrkeövning eller ett visst träningspass. Jag har valt att göra min egen form av en sådan som jag kallar för rörelsekalender. Där utgår jag från siffran i dagens datum.
Den blir lite planerad allt eftersom men har hittills sett ut så här:

1 – 1 simpass
2 – 2 mil på trainern
3 – Minst 3 km i bassängen
4 – Antingen en promenad på 4 km eller 4*1 km intervaller tror jag
5 – 5 styrkeövningar
Osv…

Sen har vi ju SVTs traditionella julkalender. Den har visst fått lite skit iår.
Men det har den ju fått många gånger förut också.
Jag har sett kanske halvannan säsong av Historieätarna och vet att många älskar den serien men jag gör det inte. Jag gillar skarpt det historiska och att lära sig om gammalt leverne, men jag tycker att den delen blir alldeles för liten och jag orkar inte med programledarna. Jag har kanske (förmodligen) fel sorts humor, men jag tycker inte att de är roliga. För lite historia och för mycket supa och skapa humor som inte är rolig utan mest jobbig och egocentrisk enligt mig. Men smaken är ju som baken…

Blev heller inte sprudlande glad när jag fick höra att det var Erik och Lotta som skulle göra årets julkalender. Såg första avsnittet och kände liksom att… Det kanske överträffade mina låga förväntningar men näe. Det var ju inte jättekul för min 3-åring. Folkbildning, utbildning och kunskap är fantastiska saker som vi ska uppmuntra och värna om. Men det går att göra på så många andra roliga och mer barnvänliga sätt.

Som tur är, så måste man ju inte titta om man inte tycker att det är något vidare!
På SVTs Öppet Arkiv finns en massa gamla godingar till julkalendrar som både jag och 3-åringen kan uppskatta! Några favoriter är Tjuvarnas jul, Hedenhösjul, Mysteriet på Greveholm och såklart Sunes jul!

One Comment

  • Ann-Kristin

    Grattis till ännu ett år tillsammans, och de två underbara ätteläggen Arvid och Assar som ni förärat oss alla!
    Apropå kalendern, jag har tittat på alla tre avsnitten hittills och tycker att det är lite intressant, men jag tror inte 3-åringar har samma utbyte. Sen finns det ju ingen julstämning i den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *