Åsikter

Dags att sluta ignorera och börja agera

Jag tänker lite så här. De som röstar på Sverigedemokraterna känner sig förmodligen ganska ensamma. Utstötta ur samhället eller den sociala gemenskapen på ett eller annat sätt. Har haft svårt att hitta ett sammanhang där de känner sig hörda och bekräftade.

Så när ett parti plötsligt uppmärksammar dessa människor och ger dem plats och betydelse, så är det ju inte konstigt att det är lätt att ryckas med. När någon erbjuder konkreta och snabba lösningar på problem som övrig politik bara tassar omkring så är det lätt att välja något handlingskraftigt.

Min bild av en typisk SD-väljare är såklart förenklad eftersom 700 000 svenskar knappast har helt likadana personligheter. Precis som samhället i stort bör vara. Här finns alla möjliga och omöjliga sorters människor. Ljusa, knäppa, mörka, missförstådda, glada, smarta, starka, snälla och vilsna själar. Jag tycker inte att SD-väljare är en cancersvulst som vi kan ignorera längre. Den metoden fungerar uppenbarligen inte. Människor är inte onda i grund och botten, det är att göra det hela alldeles för enkelt för sig. Det måste finnas en grundanledning där under ytan. Därför tycker jag inte heller att du ska be alla dina vänner som röstar på SD att automatiskt ta bort dig som vän på Facebook. Jag hoppas istället att du ber den som vågar, att ge sig till känna. Sen skulle jag vilja att du istället för möta med ilska, försöker lyssna och inte slå dövörat till. Diskutera igenom saker och ting. Argumentera sakligt. Bota cancern är jobbigt, går långsamt men är f*n så mycket bättre än att låta den besegra dig. Jag är absolut naiv och obotlig optimist men jag tror verkligen att vi kan vända trenden under nästkommande 4 år istället för att låta siffrorna skena ytterligare.

När så många svenskar är missnöjda med svensk politik så kanske det är dags att lyssna på de missnöjda väljarna istället för att slå händerna för huvudet och skrika bingo (eller ringa obönhörligt i kyrkklockorna för den delen)?

Vad tror ni om det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *