Åsikter,  Funderingar,  Livet

911

I USA menar man 11 september när man skriver 9/11. I Sverige åsyftar 9/11 den 9e november. Alltså dagens datum. Och nog känns det lite som om man skulle vilja ringa 911 till USAs larmcentral och säga att en världsomfattande katastrof just inträffat. 

Jag finner knappt ord. 

Den lille väckte mig runt 4-tiden inatt. När jag gått in till honom så att han kunde somna om, så tog jag slentrianmässigt upp mobilen för att kolla hur det går där borta i väst. Sen somnade jag inte om något mer. 

Tusen tankar på en och samma gång. Vad är det som händer?

VAD ÄR DET SOM HÄNDER…

Ja. Som så många andra så är min analys att de flesta inte stödjer Trump utan att de ogillar Hillary Clinton och etablissemanget. Så man vill ha förändring och hoppas på förbättring. De flesta röstar inte aktivt Trump utan man röstar för att det inte ska bli Hillary. 

Allt detta missnöjesröstande! SD-framgångar, högerextremism på frammarsch, Brexit och så…Donald Duck (hmpf, Trump) som blivande president i USA. 

Svårt att ta in vad detta kommer innebära. Stor osäkerhet är att vänta. En president som inte tror på klimathotet. Som anser att världen blir säkrare med fler vapen. Som inte tror att kvinnor kan leda företag och som vill bygga en lång mur mot Mexico. (Känns som att förra muren av samma dignitet inte är något vi tittar tillbaka på som en historisk framgångssaga direkt). Men å andra sidan så har han ju bevisligen ljugit en hel del på sin väg fram till Vita Huset så vem vet vad man kan tro på och vänta sig framöver???

Min fråga är – Hur kan det ha blivit ett så massivt folkligt missnöje som bara växer och växer?

Jag skyller en väldigt stor del av massmissnöjet på media. Media har under många år enbart matat oss med dåliga nyheter. Inga nyanser. Goda nyheter är inga nyheter. Till slut är det lätt att ta till sig den negativa bilden som sanning. Och nu skördar vi frukten av denna skeva världsbild. Att så många tror att de har det så mycket sämre än vad de egentligen har det, är vår tids kanske största utmaning. (Jämte klimatförändringarna då). 

Dags att vakna upp! 

Vi har det inte dåligt. Men vi måste sluta jämföra oss med alla andra på samma gång. Vi måste börja se till det vi faktiskt har och verkligen uppskatta det. Livet är verkligen för kort för att gå omkring och vara missnöjd på… ja vadå? 

Sanningen är att aldrig förr har så många haft det så bra. Att vara missnöjd idag är en skymf mot alla våra förfäder som verkligen fick slita här i livet. De människor som lever i förtryck eller är på flykt kan jag förstå missnöje hos, (framför allt ett missnöje till omvärldens ickeingripnande mot orättvisorna) men de får ju inte ens komma till tals. Varken i de länderna som de befinner sig i, flyr ifrån eller kommer till. Det är inte dessa människors missnöje som visar sig i våra val. 

Jag tittade på en dokumentär på SVT om Åtta år med Obama. Han avslutade med att säga att om man skulle pånyttfödas men inte visste vart, vilket kön eller ras man skulle få utan bara när, så är svaret att man skulle välja nu. Man skulle välja att födas nu (eller möjligen igår då). 

Så. Nu är det dags att sluta upp med den bortskämda missnöjdheten och engagera sig för en bättre värld istället!

En fågel har viskat till mig att detta citat inte kommer från George Carlin. Men jag låter bilden vara kvar ändå för innebörden i citatet är densamma (oavsett vem som sagt orden först). 

6 Comments

  • Ann-Mari

   Höhö… Jag är förundrad (och lite lite förbannad) över all orättfärdigad missnöjdhet. Och jo… Jag ÄR rätt så missnöjd idag. När jobbet som vanligt inte går till den kompetenta kvinnan utan till den brölande mannen. Och jag känner mig lite uppgiven. Trots att idag är min 12000e dag på jorden och jag hade tänkt fira. Så jag bär helsvart idag. Men i eftermiddag får det vara slutdeppat. Då ska jag fira mig själv istället. (Du vet, det var det där om att livet är för kort för att gå omkring och vara missnöjd). Kram!

 • Ann-Kristin

  Kan bara hålla med, dock har han mildrat sina uttalanden under dagen. Grattis fröken O, att vi missat det…..

  • Ann-Mari

   Jo, han höll ett ödmjukt segertal och jag tror inte ett dugg på att det var hans egna ord vi hörde. Men kanske kom orden från någon som egentligen bestämmer. Vi får väl se vad det lider… Framtiden känns iaf väldigt osäker.

   Tack mamma! Ja, hur kan ni ha missat det??? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *